TAIDEPANIMO

Taidepanimo
Päijänteenkatu 11, 15140 Lahti
tel. +35837873754
info@taidepanimo.fi

 
Taustaa
Entinen Mallasjuoma Oy:n teollisuuskiinteistö Lahden keskustassa, Päijänteenkadulla jäi tyhjilleen panimotoiminnan siirryttyä uusiin, asianmukaisiin tiloihin kaupungin ulkopuolelle. Vuoden 2003 maaliskuussa lahtelaisten taiteilijayhdistysten yhteenliittymä, Kauno-projekti vuokrasi osan kiinteistöstä näyttelykäyttöön.
 
Näyttelytoiminta oli aluksi väliaikaista ja käytössä oli n. 400 m2. Ensimmäisissä näyttelyissä keväällä 2003 paikalliset kuvataidekoulut esittelivät oppilas - ja opinnäytetöitään.

Taidepanimohanke sai varsin innostuneen vastaanoton eri taiteenalojen edustajilta ja yhdistyksiltä. Ajatus kulttuuritoimijoiden kokoamisesta saman katon alle tuntui loistavalta. Kauno rekisteröitiin yhdistykseksi samana vuonna Lahden taiteilijaseura ry:n, Lahden Taidegraafikot ry:n ja Lahden valokuvataide ry:n voimin. Lahden taiteilijaseura ry ja Lahden Taidegraafikot ry siirsivät galleriatoimintansa, toimistonsa ja grafiikan pajan Taidepanimolle. Samalla sinne siirtyi yksi Suomen vanhimmista taidelainaamoista.

Taidepanimolle muutti vuokralaisiksi taiteilijayhdistysten lisäksi taiteilijoita ja kulttuurialan toimijoita ja yrittäjiä. Lisää tiloista kiinnostuneita tahoja ilmaantui.
 
Tilakysymys
Taidepanimolle luotiin tilaohjelma ja rahoitussuunnitelma. Rahoitus koostui EU-rahoituksesta ja sen edellytyksenä olevasta omarahoituksesta, josta olisivat vastanneet Lahden kaupunki ja hankkeeseen sitoutunut yksityinen sponsori.
 
Suunnitelma ei kuitenkaan tyydyttänyt Lahden kaupunkia, vaan se antoi hankkeen jatkosuunnittelun Lahden Seudun Kehittämisyhtiölle, Lakes:lle. Sen toimesta laadittiin uusi tilaohjelma, joka osoittautui käyttökelvottomaksi. Aikaa kului ja hanke ei edistynyt. Seurauksena tästä merkittäviä tahoja vetäytyi hankkeesta ja EU-rahoitus ei enää ollut mahdollista.
 
Nyt vuosien jälkeen, Lakes on ilmoittanut osaltaan hankkeen loppuun käsitellyksi. Viimeisten tietojen mukaan Lahden kaupunki jatkaa neuvotteluja rakennusliikkeiden kanssa ja Taidepanimohankkeeseen haetaan yhä ratkaisua.
 
Toiminta
Taidepanimossa on ollut aktiivista toimintaa alusta lähtien. Taidenäyttelyitä järjestetään kuudessa galleriassa. Toisessa kerroksessa sijaitsevassa grafiikan pajassa työskentelevät paikalliset taidegraafikot. Pajaa voivat käyttää myös ulkopuoliset ja työväen- ja kansalaisopistot sekä Tiirismaan lukion kuvataidelinja järjestävät siellä grafiikan kursseja. Lahden taiteilijaseura ylläpitää Taidepanimolla Mediapajaa, missä jäsenten käytössä on monipuolinen välineistö taiteen tekemiseen.

Kauno ry:n toimiston yhteydessä on pieni taidemyymälä, missä myydään mm. taidekortteja ja kirjoja. Siellä on esillä myös Lahden Taidegraafikkojen myyntikokoelma.
 
Näyttelytilojen yhteydessä toimii kodikas ja lämminhenkinen Kahvila Muusa, jota hoitaa itsenäinen kahvilayrittäjä.
 
Pimento-tilassa on valmiudet järjestää luentoja ja kokouksia sekä tarvittava tekniikka elokuvien katsomiseen.
Taidepanimon kolmannessa kerroksessa toimii Nukketeatteri Niveltämö ja siellä on tilat Lahden taideyhdistys ry:llä. Samassa kerroksessa toimivat myös suutari ja musiikkiterapeutti. Muutamalla taiteilijalla on rakennuksessa työhuone.

Performanssiklubi Nyrjähdys aloitti toimintansa maaliskuussa 2006. Säännöllisellä kokeelliseen livetaiteeseen keskittyneellä klubilla pääsevät performanssitaiteilijat toteuttamaan visioitaan sekä lahtelainen taideyleisö haistelemaan nykytaiteen uusia tuulia.

Tapahtumat
Kolmen vuoden aikana suuri yleisö on osallistunut Taidepanimolla järjestettyihin tapahtumiin ilahduttavan runsaslukuisesti. Useat suomalaiselle nykytaiteelle merkittävät taidetapahtumat ovat nostaneet Taidepanimon arvostetuksi kansainväliseksi nykytaiteen foorumiksi. Kansainvälinen kaupunkitaidenäyttely Keksi 1.8.-6.9.2003 kokosi lahteen pohjoismaisia nykytaiteen tekijöitä toteuttamaan teoksiaan julkisilla paikoilla sekä Taidepanimon gallerioissa. Keksi-näyttelyn avajaisissa esiintyi performanssitaiteilija Roi Vaara, taiteilijaveljekset Seppo ja Markus Renvall järjestivät avajaisyleisölle höyrysaunan sekä Pekka Purhonen hämmensi Lahden keskustan liikennettä karvanoppaperformanssillaan. 9.8.2003 La'bas-performanssikollektiivi Helsingistä täytti Pullopesula-tilan livetaiteella. Keksi-näyttelyn päätti Panimo-Rock, jossa teollisuusmusiikkia esitti siivousvälineisiin erikoistunut Cleaning Women-yhtye. Oman osuutensa rock-iltaan toivat myös lahtelaisyhtye Lahko sekä AnssiKasitonnin Turbo2000.
 
Catch-as-catch-can, kansainvälinen performanssifestivaali 21.-22.4.2004 toi suomalaisia kokeellisin teatterin tekijöitä ja aloittelevia performanssitaiteilijoita samalle foorumille kansainvälistä mainetta niittäneiden taiteilijoiden kanssa. Edustettuina olivat Ranska, Espanja, Kanada ja Etelä-Korea.
 
Diverse Universe performanssifestivaalit 8.5.2005 esitteli livetaidetta neljän maanosan, kymmenen kansallisuuden ja kolmenkymmenen taiteilijan voimin.
 
Marraskuussa järjestettiin ensimmäistä kertaa VISU 05, visuaalisten taiteiden messuviikot. Sen järjesti vuonna 2005 toimintansa Kauno ry:n alaisuudessa aloittanut Visuaalisten taiteiden keskus. Tämä kolmivuotiseksi suunniteltu EU-hanke kokoaa yhteen taiteilijoiden kanssa lahtelaisia ja päijät-hämäläisiä visuaalisten taiteiden osaajia ja toimijoita. Messujen ohjelmassa oli mm. näyttelyitä, esityksiä, työpajoja ja luentoja.
 
Joulukuussa Taidepanimo täyttyi paikoin tungokseen asti Hämeen käsi-ja taideteollisuus ry:n järjestämissä joulumyyjäisissä.
 
Tammikuussa vaalitilaisuuden Taidepanimolla järjestänyt Tasavallan presidentti keräsi paikalle ennätysmäärän yleisöä.

edellinen sivu