Miksi taide on terapeuttista?

Taide on monin tavoin suorastaan terapeuttista ja sitä voidaankin käyttää myös terapian osana. Kerromme tässä artikkelissa muutaman niistä syistä, joiden ansiosta taide on niin kovin terapeuttista.

1. Taide voi auttaa avaamaan tunnelukkoja

Kun omat tunteet ja ajatukset saa purettua taiteen kautta, voi se auttaa tunnelukkojen avaamisessa. Ehkäpä teet surutyötä, etkä enää haluaisi rasittaa läheisiäsi tilanteen puimisella. Tällöin taide voi auttaa. Pura tunteesi ja synkimmätkin ajatuksesi vaikkapa runoihin tai maalaamiseen. Voit aivan hyvin kirjoittaa ja maalata pöytälaatikkoonkin, ellet halua esittää tuotoksiasi julkisesti. Tärkeintä on, että heittäydyt taiteen armolliseen syleilyyn ja annat sen kuljettaa sinut syvimpien tunteidesi uumeniin. Päästä tunteesi valloilleen ja anna sen näkyä teoksessasi!

Myös esimerkiksi päiväkirjan kirjoittaminen voi toimia keinona purkaa omia tunteita ja esimerkiksi surua. Tällainen purkautuminen voi auttaa kiperienkin tunnelukkojen avaamisessa, joskin on myös hyvä tiedostaa, että toisinana tilanne on niin vakava, että saatat tarvita ammattiapua.

2. Taide voi auttaa kohottamaan itsetuntoa ja -tuntemusta

Taiteen avulla on mahdollista myös kohottaa itsetuntoa, sillä sen tarjoamat onnistumisen elämykset ovat tähän oivallinen tapa. Taiteen luominen lisää myös itsetuntemusta. Tehdessäsi taidetta olet yhteydessä syvimpään minääsi ja saatat huomata, että sinulla on piileviä kykyjä. Itseluottamus ja -tuntemus ovat tärkeitä ominaisuuksia, jotka auttavat sinua menestymään niin työ- kuin yksityiselämässäkin.

3. Taide voi auttaa vapauttamaan oman luovuuden

Toisinaan voi tuntua siltä, että oma luovuus sekä uskallus käyttää luovuutta on pahasti hukassa. Mekaanisen työn tekeminen tai liian rutiininomainen arki saattaa johtaa siihen, etteivät luovat ratkaisut enää välttämättä tunnukaan omimmilta ratkaisuilta. Luovuus on kuitenkin tärkeä osatekijä hyvään elämään ja oman elämän suunnittelua optimaaliseksi.

Jos sinusta siis tuntuu, ettet enää osaa tai uskalla olla luova, kokeile, voisiko taide auttaa. Kun uskallat kokeilla jonkin luovan tekemistä, saatat pian huomata vapautuvasi ja alkavasi muutoinkin ajatella entistä luovemmin. Rutiineissa ei ole mitään vikaa, mutta jos arjesta tulee rutiininomaista, robottimaista suorittamista, joka alkaa tuntua ahdistavalta, on aika tehdä radikaaleja muutoksia omaan elämään.