Miten houkutella lapset taiteen pariin?

Kaikista ei tule seuraavia Michelangeloita tai Leonardo da Vincejä, eikä kaikilla ole erityistä taiteellista lahjakkuutta. Tästä huolimatta taide eri muotoineen tarjoaa kaikille lapsille monenlaista hyötyä ja lasten houkuttelu taiteen pariin voi tarjota erilaisia etuja elämässä. Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä, joiden avulla lapset on helppo houkutella taiteen pariin.

1. Pidä kotona monipuolisia ja laadukkaita taidetarvikkeita lasten ulottuvilla

Jotta lapset kiinnostuisivat taiteesta, on tärkeää, että heidän ulottuvillaan on monipuolisia sekä laadukkaita taidetarvikkeita. Hanki siis tällaisia kotiin ja pidä ne lasten ulottuvilla. Kun inspiraatio iskee, ovat ne helposti käsillä, eikä inspiraatio ehdi mennä ohi. Varaa lapselle myös paikka, jossa hän saa toteuttaa taideprojektejaan ilman, että hänen tulee koko ajan varoa sotkuja. Näin toimimalla madallat lapsen kynnystä kokeilla erilaisia taideprojekteja.

2. Älä suhtaudu lapsen taiteeseen liian kriittisesti

Lapsen teoksiin ei kannata suhtautua liian kriittisesti eikä aikuisen pidä pyrkiä korjaamaan niitä sopimaan paremmin aikuisen makuun. Kuten jo edellä todettiinkin, ei kaikista kehity Michelangelon tai Leonardo da Vincin veroisia taiteilijoita eikä tarvitsekaan kehittyä. Taiteella on paljon muutakin annettavaa eikä lapsen tekemään taiteeseen tule suhtautua liian kriittisellä otteella, jottei tulisi estäneeksi lapsen luovuuden kukkimista tai lyttäämässä hänen inspiraatiotaan.

3. Vie lapsi taidenäyttelyihin

Lapset voi aivan hyvin ottaa mukaan taidenäyttelyihin ja niistä saattaakin syttyä kipinä, joka saa lapsen kiinnostumaan taiteesta enemmänkin. Erityisen hyviä ovat toiminnalliset taidenäyttelyt, joissa lapsi pääsee itsekin kokeilemaan taiteen tekemistä. Taide-elämykset ovat lapsille erityisen tärkeitä. Samalla lapset saavat kokea edes pienen hetken nettipaaston, joka on monelle nykylapselle erityisen tärkeä kokemus. Kysele näyttelyssä myös lapsen mielipidettä esillä olevista teoksista ja osoita, että olet kiinnostunut hänen mielipiteestään, vaikka se eroaisikin omastasi. Myös vanhemmalle voi olla silmiä avaava kokemus kuulla lapsen mielipide erilaisista teoksista.

4. Tarjoa lapselle taiteeseen liittyviä harrastuksia

Taiteeseen liittyvät harrastukset ovat lapselle erityisen antoisia. Ne tarjoavat hänelle tilaisuuden rentoutua ja päästää luovuutensa valloilleen. Ne tarjoavat myös tilaisuuden kokeilla erilaisia tekniikoita sekä välineitä. Onnistumisen elämykset ovat lapsuudessa erityisen tärkeitä, sillä ne auttavat lasta kehittämään omaa itsetuntoaan. Taiteen avulla näitä onnistumisen elämyksiä on mahdollista kerätä. Esimerkiksi lasten arkkitehtuurikoulu Arkki on hyvä valinta taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneelle lapselle. Monia muitakin vaihtoehtoja on toki tarjolla ja niistä kannattaakin valita juuri omalle lapselle sopivin vaihtoehto lapsen ikä ja kiinnostuksen kohteet huomioiden.